czwartek, 6 lutego 2020

Węglowodany. Błonnik, warzywa, owoce. Znaczenie i wpływ na zdrowie jeża.

Wiem, że czasem się gubicie w komponowaniu posiłków dla jeża. Chcecie dobrze, ale nie wiecie jak się za to zabrać. 

Błonnik, warzywa, owoce... 
Podawać? Dużo? Mało? 
Nie podawać? Wcale? 
Kogo słuchać?

Błonnik/włókno to węglowodany złożone, składnik błon i ścian komórkowych roślin. Podzielony na:

Nierozpuszczalny -wchłania wodę zwiększając objętość treści pokarmowej, powodując uczucie sytości, przyspiesza pasaż jelit. Źródłem są np otręby.

Rozpuszczalny -w przewodzie pokarmowym powstaje z niego żel, który spowalnia procesy trawienne.

Ilość błonnika w diecie jeża może wynosić do 15%. Nie ma jednoznacznych opracowań czy błonnik stanowi istotny element diety u jeży ogólnie. Zdrowe jeżyki, których stałym elementem diety są owady czy karma sucha zwykle nie potrzebują dodatku błonnika. Tym, które jedzą mokrą karmę/gotowane jedzenie czasem należy dodawać niewielką ilość np otrębów, jednak zwykle wystarcza niewielki dodatek warzyw. Trzeba obserwować zwierzaka i w razie potrzeby modyfikować dietę. 

  • Zbyt duża ilość błonnika w diecie zwierząt zwiększa obciążenie przewodu pokarmowego. Powstały w wyniku wchłaniania wody żel pogarsza trawienie składników odżywczych. Szczególnie w przypadku jeży o drobnej budowie ciała, jeży z niedowagą, podawanie błonnika w nadmiarze będzie pogłębiało problemy z nabraniem prawidłowej masy ciała. Nadmiar u młodych jeży może zaburzyć prawidłowy wzrost. 
  • W przypadku jeży otyłych, z nadwagą, dodatek błonnika nierozpuszczalnego pozwoli ograniczyć ilość spożywanych kalorii, ponieważ zwiększy uczucie sytości. Nie można przesadzać! Zwierząt w żadnym wypadku nie można odchudzać zbyt szybko. 
  • Jeże cierpiące na nawracające zaparcia (pomimo wyeliminowania potencjalnych błędów żywieniowych) wymagają dodatku błonnika nierozpuszczalnego i rozpuszczalnego, w ilości indywidualnie dopasowanej, umożliwiającej prawidłową pracę układu pokarmowego.
  • Jeże zdrowe, bez problemów z dietą/układem pokarmowym nie potrzebują dodatkowej podaży błonnika. 

Moje niemal 10-letnie obserwacje licznej grupy jeży wskazują na to, że dodatek warzyw do gotowanego jedzenia w ilości 5-15% u zdrowego jeża bez specjalnych wymagań dietetycznych, jest w zupełności wystarczający do zachowania prawidłowych funkcji układu pokarmowego. Warzywa nie stanowią u mnie oddzielnego posiłku. Są gotowane osobno i dodawane po rozdrobnieniu do mieszanek mięsnych. Zwykle w minimalnej ilości. 

Jeże nie powinny jeść owoców. Niewielki dodatek, w ramach urozmaicenia, jako przysmak, nie zaszkodzi, ale owoce nigdy nie powinny stanowić dużego udziału w diecie.

Nadmiar strawnych węglowodanów w diecie nieuchronnie prowadzi do nadwagi. Nadwaga do otyłości. Otyłość do cukrzycy i innych poważnych chorób. Pamiętaj o tym. Naturalnym źródłem energii u jeża jest tłuszcz i białko w zalecanej ilości -o tym następnym razem :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TWÓJ KOMENTARZ ZOSTANIE OPUBLIKOWANY PO AKCEPTACJI MODERATORA.
Proszę o staranne i poprawne pisanie. Komentarze pisane niedbale, nieczytelne, z rażącymi błędami nie będą publikowane.